10 onfeilbare tips voor het malser maken van vlees
Bij La Boucherie weten we hoe belangrijk het is om te genieten van mals en smaakvol vlees. Of u nu thuis kookt of een professionele restauranteigenaar bent, met deze tips maakt u uw vlees malser, zodat u keer op keer een perfect resultaat behaalt. Vergeet niet dat wij bij La Boucherie onze particuliere klanten hetzelfde kwaliteitsvlees serveren als dat wij leveren aan bijna 900 professionele klanten in België.
Wij hebben een aantal onfeilbare tips verzameld om uw vlees malser en smaakvoller te maken. Volg deze tips en maak van elke maaltijd een ware culinaire belevenis.
1. Gebruik een vleesvermalser
Een vleesvermalser is een waardevol hulpmiddel in uw keuken. Door het vlees zachtjes te slaan, breek je de spiervezels af en maak je het malser. Dit gereedschap is vooral handig voor minder malse stukken vlees, zoals een nekbiefstuk of flank steak.
Zorg ervoor dat je niet te hard slaat, want anders plet je het vlees, maar net hard genoeg om de vezels te breken, maar niet te beschadigen.
2. Marineer je vlees

Marinades met citroensap, azijn of yoghurt zijn uitstekend om vlees malser te maken. De zuren in deze ingrediënten breken eiwitten af, waardoor het vlees malser wordt.
Voor het beste resultaat marineert u het vlees minimaal 4 uur, of zelfs een hele nacht. Voeg kruiden, specerijen, knoflook en olijfolie toe voor extra smaak. De marinade mag niet te zuur zijn, anders gaat het vlees garen.
3. Langzaam en langzaam koken
Voor taaiere stukken vlees is langdurig, langzaam garen op lage temperaturen ideaal. Hierdoor kunnen de vezels ontspannen en kan het bindweefsel afgebroken worden.
Gebruik een slowcooker of braadpan voor gerechten als rundvleesstoofschotel, stoofvlees of pulled pork. Deze methode zorgt ervoor dat het vlees mals is en gemakkelijk uit elkaar valt als u er met een vork in prikt.
4. Gebruik zout
Door vlees enkele uren voor het koken te zouten, worden de spiervezels malser. Zout dringt door in het vlees en zorgt ervoor dat het vocht wordt vastgehouden, waardoor het vlees sappiger wordt. Bestrooi het vlees aan alle kanten royaal met grof zout en laat het minimaal een uur in de koelkast rusten.
Spoel het vlees voor het koken lichtjes af om overtollig zout te verwijderen en dep het goed droog.
5. Zuiveringszout
Bedek het vlees met zuiveringszout en laat het 15 tot 20 minuten rusten voordat u het afspoelt en bereidt. Baking soda verhoogt de pH-waarde van het vleesoppervlak, waardoor de eiwitten beter oplosbaar en dus malser worden. Deze truc is vooral effectief bij taaiere vleessoorten zoals rundvlees. Spoel het vlees grondig af om eventuele resten van de baking soda te verwijderen voordat u het gaat koken.
6. Laat het vlees na het koken rusten
Laat het vlees na het koken een paar minuten rusten. Hierdoor kunnen de sappen zich gelijkmatig verdelen, waardoor het vlees malser en smaakvoller wordt.
Laat biefstukken ongeveer 5 minuten rusten, en braadstukken of grote stukken vlees 10 tot 15 minuten. Bedek het vlees met aluminiumfolie terwijl het rust, zodat de warmte behouden blijft.
7. Gebruik enzymatische vruchten
Fruitsoorten als ananas, papaja en kiwi bevatten enzymen die eiwitten afbreken. Gebruik het sap om uw vlees te marineren. Deze natuurlijke enzymen maken het vlees uitzonderlijk mals.
Het enzym bromelaïne in ananas is bijvoorbeeld heel effectief voor deze taak. Let er wel op dat u het vlees niet te lang in de marinade laat zitten (niet langer dan 2 uur), omdat het dan te zacht kan worden.
8. Sous-vide koken
Met sous-vide koken kunt u vlees op een nauwkeurige en constante temperatuur garen, waardoor het ongekend mals blijft. Doe het vlees in een vacuümzak, breng het op smaak en laat het enkele uren in een op temperatuur gebracht waterbad garen.
Deze methode zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig gaart en de natuurlijke sappen van het vlees behouden blijven. Na het koken, braadt u het vlees kort aan in een hete pan, zodat het een lekker korstje krijgt en extra smaak krijgt.
9. De "Fluweel"-techniek
Deze techniek wordt vaak gebruikt in de Chinese keuken. Hierbij wordt het vlees voor het koken bedekt met een mengsel van eiwit, maïzena en rijstwijn. Het vlees blijft daardoor heerlijk mals.
Laat het vlees ongeveer 30 minuten in dit mengsel rusten en bak het vervolgens snel op hoog vuur. Deze methode is perfect voor roerbakgerechten met vlees, omdat het een zijdezachte, sappige textuur krijgt.
10. Rijping

Het rijpen van vlees is een belangrijk proces om het vlees malser te maken en zijn smaak te ontwikkelen. Bij La Boucherie bieden wij vlees aan dat zorgvuldig is gerijpt om optimale malsheid te garanderen. Door het rijpen kan het vlees enkele weken rusten onder gecontroleerde temperatuur- en vochtigheidsomstandigheden . Dit proces breekt de natuurlijke enzymen van het vlees af, waardoor de vezels malser worden en de smaak intenser. Gerijpt vlees wordt vooral gewaardeerd bij edele stukken vlees zoals rib-eye steak of ossenhaas.
Bij La Boucherie is het een erezaak om vlees van superieure kwaliteit te leveren. Onze professionele en particuliere klanten profiteren van hetzelfde niveau van uitmuntendheid. Voor meer informatie over onze producten en diensten kunt u terecht op onze website www.laboucherie.be .